В Безистена ще гостува поетичното шоу "Аз съм Сириус", посветено на 80-годишнината от рождението на българската поетеса Ваня Петкова

..............................................
11.06.2024 / 21:06

На 14 юни (петък) от 17:30 часа в ямболския Безистен ще се проведе поетичното шоу "Аз съм Сириус", отбелязващо 80-годишнината от рождението на Ваня Петкова. Събитието ще включва музикално-поетичен спектакъл и изложба на 38 творби на авторката, които са илюстрации в антологията „Аз съм Сириус“, съобщават от Община Ямбол.

"Аз съм Сириус“ е послание на Ваня Петкова към вечността. Тя е известна като бунтарка и космополитна личност в българската литература, с творби, издадени на пет континента. Ваня Петкова е сред трите български поетеси, включени в голяма англоезична енциклопедия за жените поетеси-гении, заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова.

Тя е автор на текстовете на популярни български песни като „Дискотека“ на група „Трик“ и Етиен Леви, „Старите камбани“ на Йордан Марчинков и „Влюбена в мен“ на ВИГ Фактор. През 1983 г. „Балкантон“ записва плоча с нейни авторски изпълнения. Ваня Петкова е и автор на текста на химна на арменската общност в България „Арменски очи“ в изпълнение на Хайгашод Агасян.

През тази година Деян Неделчев създава песен по стихотворението на Ваня Петкова „Бъди“.

На събитието в Безистена ще бъдат представени най-ярките моменти от живота на поетесата чрез мултимедиен филм от дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал-Ахмед. Тя също е бунтарка и има значителен принос към журналистиката, включително разкриването на ареста на българските медици в Либия и превода на обвинителния акт, което спомага за тяхната защита. Оля Ал-Ахмед е носителка на множество награди за журналистика и публицистика.

Като дете, Оля е помагала на майка си с музикален съпровод по време на рецитали, а сега е изпълнител на спектакъла в Безистена. Режисьор на събитието е внукът на Ваня Петкова и син на Оля - Джоузеф Ал-Ахмед.

Събитието е възможност за почитателите на поезията и изкуството да се насладят на творчеството на Ваня Петкова и да се потопят в незабравим поетично-музикален спектакъл. Входът е свободен.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев