Кардиолог съветва да внимаваме в горещото време и да не стоим на слънце дълго време

Лято 2024 г.
12.06.2024 / 10:47

Този летен сезон горещините започнаха необичайно рано – още в началото на юни. В някои градове температурите достигнаха до 40 градуса. Горещото време е рисково за хора със сърдечни заболявания и малки деца.

Предупрежденията за горещо време са за Източна и Южна България, докато в северните райони се очакват дъжд и гръмотевици.

Кардиологът Димитър Дойчев от УМБАЛ-Бургас обясни за БНТ, че престоят на слънце може да доведе до слънчев удар и да е фатален, особено за малки деца, които могат да изгорят и да се дехидрират. Горещото време също води до рязко спадане на кръвното налягане, което е опасно не само за хора със сърдечни проблеми, но и за бременни и деца. Въпреки че здравите хора са по-малко рискови, резките температурни промени могат да им повлияят негативно.

Димитър Дойчев съветва възрастните да пият поне 3 литра хладка вода на ден и да избягват много студена вода, за да предотвратят спазми на кръвоносните съдове. Той препоръчва носенето на леки дрехи от естествени материали и избягването на резки температурни промени между топли и силно охладени помещения.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев