Данни на Главна инспекция по труда показват, че все повече непълнолетни работят

Снимката е илюстративна
12.06.2024 / 11:54

Данни на Главна инспекция по труда показват, че броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни постоянно нараства, съобщава БНР. През първите пет месеца на 2024 г. са издадени 3404 разрешения, като над 3300 от тях са за лица на възраст от 16 до 18 години. Най-много разрешения са издадени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София-град, Софийска област и Благоевград.

За сравнение, през същия период на миналата година броят на издадените разрешения е бил 2545, а за цялата година - около 15 000. През 2022 г. те са били малко под 12 000, а преди Covid пандемията - по-малко от 9500.

Законодателството в България защитава децата от трудова експлоатация и забранява работа до 16-годишна възраст, като осигурява специална закрила на непълнолетните работници и служители. Има предвидени изключения за талантливи деца за участие във филмови продукции, театрални трупи и музикални състави.

Непълнолетни могат да започнат работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда, което може да бъде издадено в рамките на 2 дни при коректни документи, въпреки че срокът е 7-дневен. Работодателите трябва да представят документи, които са задължителни за всяко работно място, като при непълнолетни те се представят предварително, а при пълнолетни - при проверка. Наемането на непълнолетни без разрешение се счита за престъпление и при установяване на нарушение се уведомява Прокуратурата за наказателно производство.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев