Успешно се представиха участниците в бойните стрелби „Шабла – 2024“

..............................................
13.06.2024 / 10:24

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ са проведени демонстрации на бойни стрелби като част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“. По време на тези демонстрации се отработват задачи по противовъздушна отбрана в национален и колективен мащаб. Президентът Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Иван Пейков и командирите на Военновъздушните и Военноморските сили също присъстваха на събитието.

Учението се провежда на територията и във въздушното пространство на България и Румъния. В България участват формирования за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили, както и съюзнически сили от Словения и представители на НАТО. Адмирал Ефтимов подчерта значението на интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Той също така спомена успешното участие на Сухопътните войски в учението „Тракийски воин - 2024“ и планирането на многонационален щаб на дивизия в България. Адмиралът обяви, че първата активация на противоминната група на България, Турция и Румъния ще започне на 2 юли, с последващи активации през септември и ноември, и участие в учението на ВМС „Бриз“.

Вчера на зенитния полигон „Шабла“ българските Военновъздушни сили изпълниха полети с отстрели и бойни стрелби по въздушни и морски цели със самолети МиГ-29, Су-25 и вертолети Ми-24, както и стрелби по въздушни и морски мишени от военни формирования за противовъздушна отбрана.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев