Основно училище „Кап. Петър Пармаков“ в село Градец беше удостоено с наградата „Зелен флаг“ и получи статут „Екоучилище“

..............................................
13.06.2024 / 11:38

Основно училище „Кап. Петър Пармаков“ в село Градец беше удостоено с наградата „Зелен флаг“ и получи статут „Екоучилище“, ставайки първото такова училище в община Котел. То се нарежда сред училищата и детските градини в България, които с право могат да се нарекат Екоучилища. Учебното заведение е едно от 91-те училища, отличени с престижната международна награда „Зелен флаг“. Директорката на училището, Силвия Ненова, съобщи, че тази награда е резултат от усилията на цялото училище и активната дейност на клуб „Млад еколог“ с ръководител Цветан Митев.

За една година училището успешно е изпълнило всички 7 стъпки от Методологията на Програма „Екоучилища“. Участието в съвместен проект на „Девин“ ЕАД и Българско Движение „Син флаг“ – „Влез в зеления кръг“, подкрепен от МОН и МОСВ, е допринесло за този успех. Силвия Ненова отбеляза, че проектът е формирал умения и навици за опазване на околната среда у учениците и е подобрил техните житейски нагласи и поведение. Участието в проекта също така ще даде възможност на училището да осъществява контакти с неправителствени организации, местни власти и международни партньори.

Програма „Екоучилища“ е международна инициатива, стартирала през 1994 година и ръководена от неправителствени организации, членове на Фондацията за Екологично Образование (FEE). Тя насърчава участието на учители и ученици в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и консумацията на вода и енергия.

Още снимки от новината

..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев