Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък

..............................................
14.06.2024 / 10:28

Вчера президентът Румен Радев нарече деня исторически поради провеждането на състезание по управление на дронове, което според него отваря вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи. Това е абсолютно необходимо за бъдещето. Радев подчерта важността на масовото използване на безпилотни системи в съвременните конфликти и даде примери с военните действия в Кавказ, Украйна и Газа.

Президентът напомни, че отдавна е призовавал за въвеждането на такива системи в Българската армия и миналата година президентската институция организира конференция по темата с участието на различни институции и експерти. Той изрази удовлетворение, че армията най-сетне започва да подготвя хора за управление на тези системи.

Радев подчерта необходимостта от законодателни промени за ускоряване на процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи и приветства първите стъпки в тази насока. Той също така отбеляза положителния ефект от разширената подготовка в българските военни училища и призова за създаване на национален център за подготовка на оператори на дронове.

Президентът поздрави всички, допринесли за организацията на състезанието, както и военнослужещите, участвали в него. Състезанието се проведе в два етапа - „Майсторско пилотиране“ и „Разузнаване и ориентиране“, и участие взеха девет отбора от различни градове. Отборът победител беше 101-ви алпийски полк от Смолян.

На журналистически въпрос Радев отговори, че очаква от политическите партии да преминат към диалог и подчерта, че от тях зависи какво управление ще има страната. Той ще обяви кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание в понеделник.

По време на събитието представители на българската отбранителна индустрия демонстрираха бойните възможности на произведени от тях дронове и антидрон системи. Президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев