На 15 юни се отбелязва Видовден, известен като Деня на възмездието

..............................................
15.06.2024 / 14:31

На 15 юни се отбелязва Видовден, известен като Деня на възмездието. Изразът „Ще дойде Видовден“ означава, че за всяко дело има отплата и всеки ще си получи заслуженото. Според народните вярвания Вида, сестра на светците Вартоломей и Елисей, наказва техните пакости.

На Видовден не трябва да се започва никаква работа, за да се омилостивят светците и да се предпазят от градушка. Празникът е свързан и с култа към Слънцето – хората посрещат изгрева, вярвайки, че той ще им донесе здраве и сила. Младите момичета простират чеиза си, за да се огреят дрехите им от слънцето.

На Видовден се изпълняват любовни ритуали и гадания. Момите се мият с „видовенска“ вода, събрана от росата, за да станат по-красиви. Наричат три стръка шавар с имената на харесваните младежи, вярвайки, че ще се задомят за този, чийто стрък порасне най-много.

Днес празникът се чества най-активно в Годечко, Брезнишко и Трънско. В района на Граовско Видовден се свързва с здравето на очите. Хора с проблеми със зрението пръскат очите си със свежи клонки, мокри от росата, вярвайки, че това ще подобри зрението им.

На Видовден празнуват хора с имена като Видо, Вида, Виден, Видена и други подобни.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев