Предстояща седмица на ЕП - 17.06-23.06

Европейски парламент
16.06.2024 / 13:50

Европейските избори се проведоха от 6 до 9 юни. Временните резултати се публикуват на уебсайта на европейските избори и ще се актуализират редовно до учредителната сесия на десетия законодателен мандат на Парламента, която ще се състои от 16 до 19 юли в Страсбург.

На уебсайта за изборите могат да се намерят национални резултати, места по политически групи и държави, разбивка на националните партии и политически групи, както и данни за избирателната активност. Освен това, потребителите могат да сравняват резултати, да проверяват мнозинствата и да създават свои собствени джаджи.

 

Учредителните заседания на политическите групи ще започнат от следващата седмица. Предварителният график е както следва:

 

ЕНП: 18 юни

Greens/EFA: 19 юни

S&D: 25 юни

Левицата: 25 юни

Подновяване: 26 юни

ECR: 26 юни

ID: 3 юли

Според правило 33 от процедурния правилник на Парламента, политическа група трябва да се състои от най-малко 23 членове на ЕП, избрани в най-малко седем държави-членки. За създаване на група, председателят на ЕП трябва да бъде уведомен за името на групата, нейните членове, членовете на бюрото и нейната политическа декларация, която описва ценностите и основните политически цели на групата.

Председателят на ЕП, Роберта Мецола, ще участва в неформална среща на върха на държавните и правителствени ръководители в Брюксел в понеделник вечерта.

За журналисти, отразяващи дейността на Европейския парламент, има предоставени полезни контакти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев