Следващата седмица в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" ще има Дни на отворените врати и безплатни прегледи за туберкулоза

МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен
16.06.2024 / 15:29

От 17 до 21 юни в Сливен ще се проведат дни на отворените врати и безплатни прегледи за туберкулоза. Те ще се провеждат в специализираната клиника на отделението по пулмология и фтизиатрия на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” от 8:00 до 12:00 часа. Клиниката се намира на ул. Сергей Румянцев 2. Присъстващите ще получат безплатен скрининг за риск от туберкулоза чрез прегледи, консултации и попълване на въпросник.

Тези отворени дни помагат за ефективното идентифициране на случаи на туберкулозна инфекция, заболяване, което остава заплаха за общественото здраве, причинено от устойчивата туберкулозна микобактерия. Инфекцията обикновено става чрез предаване по въздушно-капков път от заразени индивиди, които кашлят, кихат или говорят. По-рядко инфекцията може да възникне при консумация на мляко или млечни продукти от заразени животни.

Рисковите фактори за туберкулоза включват тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, лошо хранене и неадекватни условия на живот, като заболяването е по-често при имунокомпрометирани индивиди. Симптомите варират и могат да включват умора, задух, болка в гърдите, треска, лош апетит, загуба на тегло, бледност, нощно изпотяване, увеличени лимфни възли и кашлица. Ранната консултация със специалист е от решаващо значение, ако тези симптоми са налице.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от здравноосигурителния им статус. Общите превантивни мерки включват поддържане на добра хигиена, богата на протеини диета и избягване на животински продукти без ветеринарен контрол.

Специфична профилактика се постига чрез ваксиниране при раждане и на 7-годишна възраст, съгласно българския имунизационен календар.

Туберкулозата е лечима с ранна диагностика и навременно, правилно лечение!

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев