Земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер стресна жителите на Пловдив, Асеновград и Садово

Снимката е илюстративна
18.06.2024 / 08:13

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер разтърси снощи Пловдив, Асеновград и Садово в 20:24 часа, съобщи за БНТ Националният институт по геофизика към БАН. Епицентърът е бил на 5 км северозападно от Асеновград, където трусът е усетен най-силно. Жители на Асеновград описват как всичко се е разлюляло под краката им. В Долни Воден хората също са усетили труса и са се изплашили.

В селата около Садово също е имало силно усещане на земетресението. Ани Димитрова от село Болярци разказва за силен шум и треперене на къщата. Кметът на село Кочево, Станислав Панайотов, споделя, че често има земетресения в района, но този път няма данни за щети.

При предишното голямо земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер преди година край село Крумово, имаше само малки щети като паднали комини и счупени керемиди. В настоящия случай няма пострадали хора или материални щети, а обстановката вече е спокойна. След земетресението е регистриран един вторичен трус с магнитуд 2,4 по Рихтер. Сеизмолозите очакват продължаващо напрежение в земните недра.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев