Досегашният председател на Европейския парламент Роберта Мецола кандидат за още един мандат

Европейски парламент
18.06.2024 / 08:34

Роберта Мецола, настоящият председател на Европейския парламент, обяви, че се кандидатира за още един мандат начело на институцията, съобщи БТА. Тя направи това изявление пред журналисти в сградата на Европейския съвет в Брюксел, където пристигна за среща с лидери на страните от ЕС. Мецола уточни, че до обяд днес се приемаха кандидатури и тя е подала своята.

На въпрос кога се очаква Европейският парламент да одобри следващия председател на Европейската комисия, Мецола заяви, че евродепутатите са "технически готови за всичко". Тя поясни, че това ще зависи от днешните разговори и заседанието на Европейския съвет в края на юни. Мецола подчерта, че демокрацията е жива и проевропейските сили ще продължат сътрудничеството си, като мнозинството от политическите групи в ЕП подкрепят процеса с водещите кандидати за председател на ЕК.

Европейската народна партия спечели изборите за евродепутати по-рано този месец и сега се очаква нейният водещ кандидат Урсула фон дер Лайен да бъде подкрепена за втори мандат. ЕП е готов да гласува по този въпрос до края на юли, но е възможно решението да бъде взето и през септември. Тази вечер участниците в работната вечеря ще обсъдят също и имена за следващ председател на ЕП и върховен представител на ЕС по външната политика, като разпределението на постовете ще бъде отново обсъдено на срещата на 27-28 юни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев