Бойко Борисов обяви, че към днешна дата съставяне на правителство не е възможно

Бойко Борисов
18.06.2024 / 20:40

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, обяви пред БНР, че към днешна дата съставяне на правителство не е възможно.

Утре Рая Назарян ще бъде предложена за председател на парламента и от гласуването на кандидатурата ѝ ще стане ясно дали преговорите с други партии ще продължат. "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да излъчат своя номинация за председател на НС.

Борисов подчерта, че от гласуването за Назарян ще стане ясно дали има възможност за правителство в този парламент. Той добави, че "Продължаваме Промяната - Демократична България" трябва да се реваншират, като отбеляза, че в Европейския парламент депутатите им преговарят заедно, но това не се зачита на местно ниво. Борисов също така сподели, че другите партии предлагат популистки искания, но искат правителство, за да понесат отговорност само ГЕРБ-СДС.

Той изрази разочарование от анализаторите, които твърдят, че всичко е договорено, като заяви, че ГЕРБ не прави договорки извън преговорния екип и че става въпрос за критично състояние на държавата, а не за тяснопартийни интереси.

По-рано Деница Сачева от ГЕРБ, която е част от контактната група за преговори, заяви след среща с ИТН, че единственото сигурно е, че ГЕРБ-СДС иска да направи правителство на споделената отговорност. Нито ДПС, нито ИТН са изразили ясна подкрепа за правителство.

Сачева добави, че има съвпадения по определени политики, но липсва категорична парламентарна подкрепа. Утре ще се види дали НС ще излъчи свой председател.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев