Военни моряци от пет държави участваха в учението "Тритон"

..............................................
22.06.2024 / 15:24

По време на международното водолазно учение „Тритон – 24“, организирано от българските Военноморски сили, бяха успешно планирани и проведени съвместни подготовки на военнослужещите, като всички поставени задачи бяха изпълнени професионално. Това беше отбелязано на заключителния разбор на учението на 21 юни във Военноморската база във Варна, съобщават от Министерство на отбраната.

В продължение на няколко дни водолазни екипи от България, Румъния, Турция, САЩ и Франция тренираха съвместно изпълнението на специфични задачи за противодействие на минната опасност на море и дълбоководни водолазни дейности. За разлика от миналата година, когато лошите метеорологични условия попречиха на изпълнението на задачите, тази година всички задачи, включително използването на подводен дрон „Fusion“, бяха успешно отработени.

Реалистичната обстановка и внимателно подбраните райони осигуриха подходящи условия за усъвършенстване на знанията и уменията на водолазните екипи по прилагане на процедурите и стандартите на НАТО при водолазна дейност и обезвреждане на боеприпаси под вода. Това допринесе и за повишаването на оперативната съвместимост на участниците в противодействието на минната заплаха на море.

Учението се проведе от 15 до 21 юни 2024 г. в района на Военноморска база Варна и териториалното море на Република България. Общ ръководител беше флотилен адмирал Велко Велков, а тактическото управление беше възложено на капитан I ранг Калин Караколев, командир на дивизиона кораби със спомагателно назначение във Военноморска база Варна.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев