С шест минути закъснение пристигна от София в Бургас първият влак с модернизирани германски вагони

..............................................
22.06.2024 / 16:31

Със закъснение от шест минути, първият влак с новите вагони пристигна от София в Бургас, съибщи БТА. В днешния ден той тръгна от Софийската централна гара точно в 6:15 часа с цел да стигне в Бургас в 12:10 часа. Поради ограничения в движението обаче, влакът пристигна с леко закъснение.

Сред първите пътници бяха служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и управителят на БДЖ инж. Венцислав Славков. Пристигналият в Бургас влак беше посрещнат от кмета на община Бургас Димитър Николов.

Служебният министър Гвоздейков описа първото пътуване с новите вагони като изключително добро и комфортно, въпреки че в началото имаше забележки за студените вагони, които бяха бързо коригирани. Той подчерта важността на безшумното движение и комфорта във вагоните, отразявайки очакванията си за този нов вид транспорт.

Относно закъсненията, министърът поясни, че те се дължат на ремонтни дейности по трасето, като специфицира три участъка с ограничена скорост. Той изрази надежда, че бъдещи подобрения по инфраструктурата ще помогнат да се намалят времената на пътуване.

С новите вагони са въведени модерни удобства като климатична система и контакти за зареждане на мобилни устройства. Планирано е и въвеждането на вагон-ресторант в бъдещи партиди от вагоните.

На 18 юни БДЖ обявиха, че влакът от София за Бургас ще пътува всеки ден до края на летния сезон, състоящ се от четири климатизирани вагона и един за граждани с намалена подвижност.

Припомняме, че на 23 май тази година първите 19 модернизирани пътнически вагона, закупени от БДЖ от германската компания „Дойче Бан“, пристигнаха в България. Проектът обхваща общо 76 вагона, като общата стойност на инвестицията е над 30 милиона лева. Това излиза на почти 400 000 лева за всеки един вагон.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев