На 29 юни ще отбележим Националният ден на безопасността на движението по пътищата

..............................................
24.06.2024 / 20:25

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който подчертава значимостта на темата като глобален здравен проблем и важен елемент на общественото благосъстояние, с цел намаляване на смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти.

През 2023 г. в България са регистрирани 6 989 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с 525 загинали и 9 091 ранени лица. Две трети от инцидентите са в населени места, а 96 от загиналите са пешеходци. Загубени са 30 деца, а 1 329 са били ранени. Тази статистика е тревожна и неприемлива.

Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. Родителите и образователната система играят ключова роля за формирането на добри поведенчески модели сред децата и младежите, както и за утвърждаването на безопасността като ценност. Концепцията за учене през целия живот е важна за придобиване на трайни знания и умения за безопасност на пътя. Правилното поведение, превърнато в навик, ще помогне за опазването на децата и израстването им като отговорни граждани.

Държавните администрации имат ангажимент да осигуряват публични услуги, които поставят живота, здравето и правото на безопасна мобилност в основата на обществените отношения. Особено внимание се обръща на нуждите на уязвимите участници в движението, както и на ролята на превенцията, правоприлагането и адекватната спасителна помощ.

Гражданските организации, бизнесът и медиите също имат важна роля в утвърждаването на безопасността на пътя чрез личен принос и пример. Всеки гражданин е призован към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение.

Нека животът винаги да бъде с предимство на пътя! Областна администрация Сливен и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ пожелават безопасно пътуване и спокоен летен сезон!

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев