Ученици и студенти се включиха в националната програма на МОН „Неразказните истории на българите“

..............................................
25.06.2024 / 11:20

Ученици от български неделни училища и студенти от Атинския университет проучиха интересни и малко известни сюжети за българското културно присъствие в Гърция. Те представиха своите проекти в рамките на националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“, което се състоя по време на празник на българистиката в Атина.

В проекта „GraecoBulgarica – Българо-гръцки културен калейдоскоп“ участваха лекторът Генчо Банев и неговите студенти, които изследваха първата българска книга в Гърция, посещението на княз Александър I Батенберг през 1883 г. и академичната среща на Димчо Дебелянов с други български студенти през 1911 г.

Неделното училище „Васил Левски“ представи два проекта, включващи изследване на петима известни български творци в Гърция и дейността на Галена Великова-Хайна и Лидия Перулаки в областта на танците и художествената гимнастика. Неделното училище „Паисий Хилендарски“ изследва пътя на Свети Иван Рилски в Гърция и творчеството на Валери Петров.

Неделното училище „Капитан Петко войвода“ представи проект за българския войвода, герой на два народа. Лекторатът по български език и култура към Тракийския университет „Демокрит“ представи проекта „Мостове на словото – среща с българската литература“.

Форумът също така включваше връчването на награди на победителите в конкурса по българистика за студенти. 38 студенти от Атинския университет и двама по програмата „Еразъм“ участваха в деветото издание на конкурса, включвайки се в различни категории като „Изследване“, „Превод“ и новата категория „Художествено четене“.

Наградите включваха парични награди, стипендии и правописен речник на българския език. Форумът беше открит от проф. Димитриос Дросос и доц. Татяна Борисова, като участие взе и представител на МОН, Владима Попова-Натова, която предаде поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................
..............................................
..............................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев