Премиерът Главчев: Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г.

Премиерът Димитър Главчев
27.06.2024 / 19:50

Министър-председателят Димитър Главчев заяви пред журналисти в Брюксел, че очаква да се спазват поетите ангажименти, като припомни на колегите си за уговорките от 18 юли 2022 г. и пътната карта за приемане на Република Северна Македония. Той подчерта, че заключенията на Европейския съвет от декември 2023 г. са насочени конкретно към промените в Конституцията на Северна Македония. Главчев отбеляза, че ще информира колегите си за актуалните настроения и приетите решения по този въпрос. Той също така подчерта, че българската позиция за Република Северна Македония е общоевропейска.

Относно предстоящите обсъждания в Брюксел за избора на нови ръководители на европейските институции, Главчев посочи, че това е технологичен процес и е рано да се говори за еврокомисар от България. Първо трябва да бъде избран председател на Европейската комисия, което може да стане най-рано на 17 юли, след което могат да се обсъждат други амбиции, включително и на България. Министър-председателят изрази надежда за съставяне на редовно българско правителство, като подчерта нуждата от стабилност и предпочитанието да бъде избрано с първия мандат, за да се ускори процесът.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев