Директори на затвори и пробационни служби от Европа посетиха новия затворнически комплекс в село Самораново

..............................................
28.06.2024 / 11:46

Директори на затвори и пробационни служби от Европа посетиха новия затворнически комплекс в село Самораново, Дупница. Модерният затвор без решетки, съвременният учебен център за служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), преходното отделение и училището за лишени от свобода получиха одобрението на гостите. Комплексът е изграден със средства на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и бе представен публично на 29 април тази година.

Посещението в Самораново бе част от програмата на 29-та конференция на Съвета на Европа „Права на човека, демокрация и върховенство на закона в сърцето на затворите и пробацията“, съобщиха от Министерство на правосъдието. В конференцията участваха Европейската организация на затворническите и корекционните служби, Международната асоциация на корекционните служби и затворите, Европейската конфедерация за пробация, представители от Европейския съюз и Организацията на обединените нации. В София присъства и председателят на Комитета срещу изтезанията Алан Митчъл. Това събитие на високо ниво се проведе за пръв път у нас под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

„Горд съм от това, което заедно успяхме да постигнем с българските си партньори, въпреки многото трудности“, заяви директорът на дирекция "Международно сътрудничество" на Норвежката корекционна служба Ким Екхауген. Той изтъкна, че трудно може да се представи как изглеждаше мястото преди три години и благодари за усърдната работа на ГДИН и Министерството на правосъдието. Въпреки предизвикателствата като бюрокрация, пандемията от COVID-19, войната в Украйна и инфлацията, проектът е успешно завършен.

Главният директор на ГДИН, гл. комисар Ивайло Йорданов, благодари за подкрепата на норвежките партньори и подчерта, че остава малко до завършването на цялостното модерно съоръжение.

Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов акцентира върху основната цел на комплекса - промяна в подхода и начина на работа с лишените от свобода, политика, която ще продължи.

Гостите имаха възможност да разгледат помещенията за престой, работа и обучение на лишените от свобода, спортните площадки и административната сграда.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................

 

Снимки: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев