За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

Снимката е илюстративна
01.07.2024 / 09:44

За десета поредна година стотици миряни ще се включат в поклонническия поход "Светият път", който проследява пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилския манастир през 1469 година. Това съобщи БНР.

Тази сутрин в катедралната църква "Рождество Богородично" във Велико Търново ще бъде отслужена Света литургия, след което в 10:00 часа поклонниците ще бъдат изпратени. Първата спирка ще бъде в църквата "Свети Йоан Рилски" в квартал "Асенов", където ще се проведе концерт на вокалната формация "Вокс Орфикус" от София.

Новият маршрут включва преминаване през Дупнишкото поле, Сапарева баня, Овчарци и Ресиловския манастир, като се предполага, че това е автентичният път на мощите на св. Йоан Рилски, според организатора Паскал Пиперков. Поклонниците ще пристигнат в Рилския манастир на 3 август.

Тази година се отбелязват 555 години от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир. Поклонниците ще изминат 650 километра и ще посетят над 100 обекта в 20 общини и 4 епархии. В различните етапи на маршрута участват над 200 души всяка година.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев