Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен организира творческа работилница „Лято в библиотеката”

РБ "Сава Доброплодни" Сливен
01.07.2024 / 11:21

Лятната ваканция е времето, което всички деца с нетърпение очакват. Това е периодът, когато те имат възможност да се забавляват, да се занимават с творчески експерименти, да срещат нови приятели и да се потопят в магичния свят на приказките. Чрез четенето децата разширяват своето въображение, пътувайки в миналото и бъдещето, в различни краища на света и в космически пространства, където съпричастността към живота на героите от книгите ги прави по-смели и добри.

За двадесет и шеста поредна година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен организира творческа работилница „Лято в библиотеката”. Тази инициатива се провежда през месец юли, всеки работен ден от 9:00 до 12:00 часа. В нея могат да участват деца на възраст от 7 до 10 години, които са почитатели на библиотеката.

Програмата включва забавен „час по четене“ всеки ден от 9:00 до 10:30 часа, където децата ще четат откъси от книги на популярни български и чуждестранни детски автори. След това, от 10:30 до 12:00 часа, те ще се включват в тематични занимания по избор.

В рамките на тематичните занимания децата ще учат интересни факти за историята на библиотеките и тяхното богатство, ще се запознаят с историята на българската азбука и развитието на книгоиздаването, ще се научат за космоса и подводния свят, за природата и животинския свят в Сливен и околностите, за модата и приятелството, както и за множество други теми.

Децата ще имат възможност да се запознаят с театралното изкуство, кукления театър, да създадат театрални кукли и да участват в театрални представления. Те ще се запознаят и с историята на танца, включително българското хоро, и ще имат възможност да участват в училище по балет и хореография.

В рамките на практическите занимания децата ще рисуват, апликират, моделират, ще създават литературни текстове и ще развиват умения за изработка на оригами, маски, картички и илюстрации.

Организаторите предвиждат и специални срещи със съвременни български детски писатели и двудневен уъркшоп „В света на илюстрацията“, модериран от художничката Ралица Мануилова.

Лятната творческа работилница „Лято в библиотеката“ ще приключи с тържество, на което децата участници ще представят спектакъл по приказки на Андерсен, Братя Грим и Шарл Перо.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев