Служебното правителство даде отчет за свършеното до момента

Министерски съвет
02.07.2024 / 09:20

Служебното правителство успешно организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и Европейски парламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок, което беше високо оценено от международните наблюдатели. Координацията с ЦИК и всички отговорни институции беше отлична, а Министерството на електронното управление осигури открит процес при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път в него участваха представители на партии и неправителствени организации. Над 11 100 изборни секции излъчваха на живо броенето на бюлетините, което допълнително гарантираше прозрачността и честността на изборите.

Министерството на вътрешните работи положи сериозни усилия за ограничаване на практиките за купуване на гласове, а изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти. За охраната на изборните секции и обработката на сигналите за нарушения бяха ангажирани 16 000 служители на МВР. Министерството на външните работи организира изборния ден зад граница безпроблемно, като образува 769 избирателни секции в 60 държави.

В областта на здравеопазването, служебното правителство ускори процеса по изграждане на Националната детска болница, като разчисти терена и съкрати сроковете за този етап до края на септември. Министерството на здравеопазването осъществи контакт с Европейската инвестиционна банка за съкращаване на срока за анализ на структурата и капацитета на болницата, който ще бъде готов до края на юли. Целта е строителството на болницата да стартира в началото на 2025 г. Осъществени бяха и първите мисии за спешна медицинска помощ по въздуха с хеликоптер.

В областта на образованието, кабинетът осигури близо 80 млн. лв. за висшите учебни заведения, като повиши заплатите на преподавателите и административния персонал. Бяха организирани и безпроблемно проведени държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване, като за първи път се даде възможност на учениците да се явят на втора дата, ако не са доволни от резултата. Подготвя се дигитализация на здравно-профилактичните карти за ученици и създаване на Национален STEM център.

В областта на социалната политика, правителството увеличи пенсиите с 11%, което повиши доходите на близо 2 милиона пенсионери и извади около 200 000 от линията на бедност. Осигурени бяха и допълнителни средства за здравни и социални услуги.

В областта на земеделието бяха разплатени над 915 млн. лв. към производителите, включително "украинска помощ", и стартира изграждането на 24 нови ракетни площадки за борба с градушките.

В областта на енергетиката АЕЦ "Козлодуй" започна да работи с алтернативно гориво, произведено от "Уестингхаус", осигурявайки енергийна сигурност и диверсификация. Подписани бяха договори за изграждане на Вертикалния газов коридор и осигурени 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток". Одобрена беше и програма за компенсиране на разходите за електроенергия на крайни клиенти.

В областта на вътрешната сигурност и обществен ред бяха възстановени няколко районни управления и разширени възможностите на регионалните криминалистични лаборатории. Продължиха съвместните усилия на МВР и други агенции за пресичане на контрабандните канали.

В областта на отбраната България продължи да подкрепя Украйна, като предостави военно-техническа помощ и участва в международни усилия за гарантиране на морската сигурност в Черно море.

В областта на регионалната политика започнаха основни ремонти на важни инфраструктурни проекти, включително „Дунав мост 1“ и тунела под връх Шипка. Осигурено беше финансиране за множество общински проекти и за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В областта на екологията беше одобрено изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле.

В областта на транспорта БДЖ закупи нови вагони и подписа договори за доставка на нови влакове.

В областта на културата беше създадена нова методика за финансиране на културни институти и обезпечен допълнителен компонент за тяхната издръжка.

В областта на туризма бяха предприети мерки за нормализиране на работата на туристическите обекти и улесняване на процеса за наемане на кадри от трети страни.

В областта на икономиката и иновациите България получи конкретен срок за присъединяване към ОИСР и беше осигурена подкрепа за индустриални зони и малки предприятия.

В областта на правосъдието бяха подготвени редица законопроекти, включително Законопроектът за несъстоятелност на физическите лица, и беше представен първият затвор без решетки у нас.

В областта на спорта правителството осигури участието на българската делегация на Олимпийските игри в Париж и финансиране на спортните клубове.

Служебното правителство също осигури средства за ремонт на църкви, джамии и манастири, както и за възстановяване на щети от бедствия. Стартираха и модернизационни проекти за граничните пунктове.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев