Наблюдават се измами с вечеря или селфи с "известна личност"

Снимката е илюстративна
02.07.2024 / 10:15

Старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР, сподели в предаването "Денят започва", че има случаи на жертви, които са изпратили над 100 000, 200 000 лева за измами в мрежата. Тези измами включват срещи или селфита с известни личности. Проследяването на тези схеми е изключително сложно.

Той също така отбеляза, че в момента има бум на инвестиционните измами. Почти всеки ден има нови жертви, които губят сериозни суми пари чрез кол центрове, които ги убеждават да инвестират в определени платформи. През последната година около 65 компании са загубили над 12 милиона евро по този начин.

Димитров коментира и случая с Теодор Илиев, известен с псевдонима "Емил Кюлев", който компрометира интернет сайтове на държавни институции и частни компании. Той е източил база данни и е изнудвал компаниите с криптовалута. "Кюлев" е задържан и се очаква съдът да реши неговата присъда.

Димитров разказа и за мащабна международна операция, водена от френски колеги, която е разкрила сайт, използван за престъпления като детска порнография, сводничество и наркотици. Задържан е френски гражданин, живеещ в България, който е извършвал престъпленията. Основната част от жертвите са във Франция.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев