Аптекари излизат на протест заради предложените промени в отпускането на лекарства по Здравната каса

Снимката е илюстративна
03.07.2024 / 10:12

В цялата страна ще се проведе двучасов протест на собственици на аптеки и фармацевти, които ще спрат работа на обектите си. Причината за това са предложените промени в отпускането на лекарства по Здравната каса, които намаляват плащанията за изпълнение на рецепти.

Фармацевтите подкрепят идеята вместо много рецепти с до три лекарства, на пациента да се изписва една рецепта с неограничен брой лекарства, които могат да се изпълняват в различни аптеки. Въпреки това, те са против промените да се въвеждат без ясна финансова обосновка как ще се осигури дейността по изпълнение на рецептите.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз, Димитър Маринов, обясни за БНР, че аптеките не могат да продължат да изпълняват тези дейности поради финансовата тежест. Те трябва да осигуряват голямо количество лекарства, без да имат марж, и финансират НЗОК, докато чакат възстановяване на средствата.

Протестът ще се изразява по различни начини: някои аптеки ще прекратят работа от 14:00 до 16:00 часа, други от 10:00 до 12:00 часа, а трети ще уведомят НЗОК с едномесечно предизвестие, че прекратяват дейността си по касата.

В София предимно по-малките аптеки ще спрат работа, но протестът е подкрепен от всички. Пациентите няма да бъдат ощетени, подчерта Маринов.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев