Парламентът не избра Росен Желязков за премиер на България

Народното събрание в София
03.07.2024 / 16:42

Парламентът не избра Росен Желязков за премиер на България. Общо 239 депутати гласуваха, от които 98 бяха "за", 138 "против", а двама се въздържаха. Желязков беше подкрепен само от ГЕРБ-СДС и част от ДПС. След неуспеха на първия мандат, предстои връчването на мандат на следващата по численост парламентарна група – ДПС.

 

Ето разпределението на гласовете по групи:

 

ГЕРБ-СДС: 68 "за"

ДПС: 30 "за", 14 "против", 1 "въздържал се"

ПП-ДБ: 38 "против", 1 "въздържал се"

БСП: 17 "против"

ИТН: 16 "против"

Величие: 13 "против"

Независими: 2 "против"

 

По време на дебатите имаше напрежение и лични нападки, което доведе до временно напускане на залата от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ДПС Делян Пеевски. След като Борисов се върна, той призова за осъзната подкрепа и отбеляза, че трудните ситуации са били взаимни за ГЕРБ и ПП-ДБ. Кирил Петков от ПП-ДБ също направи изказване, критикувайки Борисов за липсата на съдебна реформа и неспазените уговорки.

Сега президентът Радев трябва да връчи мандата на ДПС, като ако и вторият мандат се окаже неуспешен, третият ще бъде връчен на политическа формация по избор на президента. Ако и тогава не се сформира правителство, страната ще отиде на нови предсрочни избори.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев