Внедриха нови функционалности в Информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

..............................................
03.07.2024 / 20:48

На 28 юни 2024 г. в Информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел са внедрени нови функционалности, които разширяват обема на обменяната информация между българския търговски регистър и регистрите на държавите членки на ЕС чрез системата за взаимно свързване на регистрите (BRIS). България стана една от първите страни, които внедриха функционалностите на версията BRIS 3.

От 30 март 2022 г. българският търговски регистър е свързан със системата BRIS, което позволява чрез Европейския портал за електронно правосъдие да се правят справки за дружества в ЕС, включително информация за актуално състояние и трансгранични сливания.

Настоящото разширяване е в съответствие с измененията в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които транспонират новите правила по Директива (ЕС) 2019/1151, свързани с използването на цифрови инструменти в дружественото право.

След внедряването на новите функционалности вече се обменят данни при презгранична регистрация на клон. Въз основа на уведомление от BRIS, по партидата на дружеството, регистрирало клон в друга държава членка, ще се отразява информация за клона и неговото закриване. Промените в дружеството майка също ще се отразяват по партидата на клона му.

Снимка: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев