Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса

Аптека
04.07.2024 / 11:39

Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса в Районните здравноосигурителни каси, съобщи БНР. Това е отчаян опит за провокиране на диалог и решение на проблема, според Стефан Минков, собственик на аптека.

Промените в Наредба 4, касаеща предписването и отпускането на лекарства по НЗОК, засягат пациенти, лекари и фармацевти. Намаляването на плащанията за безплатните рецепти поставя аптеките в затруднено икономическо положение, сподели Минков.

Фармацевтите и собствениците на аптеки в цялата страна протестират. Те смятат, че ако наредбата влезе в сила в настоящия си вид, печалбата им ще бъде минимална, което не оправдава високите рискове и разходи. Липсата на предварително договорен компенсаторен механизъм е проблематична.

Среща по темата се проведе в Министерството на здравеопазването с министър Галя Кондева, представители на НЗОК и "Информационно обслужване".

Фармацевтите от Добрич и Русе също протестираха срещу промените. Те подчертаха, че около 80% от лекарствата са реимбурсирани и без надценка за аптеките, а промените ще премахнат и 5-левовото възнаграждение от НЗОК за обслужване на пациенти. Притеснението им е, че това ще доведе до проблеми за пациентите, особено за тези на инсулин.

Русенските фармацевти настояват промените да бъдат обмислени и въведени след консултации със софтуерните фирми.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев