Днес започна Националното военноморско учение „Бриз – 2024“ с международно участие

..............................................
04.07.2024 / 20:38

Днес, 4 юли, започна Националното военноморско учение „Бриз – 2024“ с международно участие. То ще продължи до 14 юли и ще се проведе в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България, както и в предварително обявени райони.

В учението ще участват военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи и щабни офицери от ВМС на България и още 14 страни, включително НАТО и други военни командвания. Сред участниците са и представители на различни държавни ведомства, агенции и неправителствени организации.

На 6 юли в пристанище Бургас ще пристигнат корабите от Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), които също ще участват в учението.

Целта на „Бриз – 2024“ е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите страни чрез изпълнение на съвместни задачи и широк спектър от бойни действия на море, както и реакции при кризи и ликвидиране на последствията от големи аварии и инциденти.

Това е двадесет и осмото издание на „Бриз“ и продължава традицията за сътрудничество между различни ведомства, неправителствени организации и частни компании. В учението ще участват 4 министерства и 24 държавни организации, както и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Учението е планирано под ръководството на контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз – 2024“. Офицер, провеждащ и директор на учението, е капитан I ранг Ваньо Мусински, а командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев