Служебното правителство е внесло общо 14 законопроекта в Народното събрание

Министерски съвет
05.07.2024 / 09:49

От началото на май до момента общо 14 законопроекта са внесени в Народното събрание като част от неговия мандат. Текстовете, предложени от кабинета, включват важни стъпки за въвеждане на еврото, както и изменения в полза на пътната безопасност и декомунизацията.

Министерският съвет одобри и представи на парламента през месец юни Закона за въвеждане на еврото в Република България. Приемането на този закон е от решаващо значение за практическата подготовка на страната ни за влизане в еврозоната, което е един от основните приоритети на официалното правителство. Това е основният фактор за гладкото и безпроблемно въвеждане на еврото. Колкото по-рано бъде приет законът, толкова повече предсказуемост ще бъде предоставена на гражданите, компаниите и администрациите по отношение на техническите аспекти на подготовката на еврото.

Законопроектът определя принципите на защита на потребителите, принципите на информираност, принципите на ефективност и икономия, принципите на прозрачност и приемственост, както и автоматичния превод на суми от лева в евро. Той също така ще регулира правилата за преобразуване и закръгляване, ще въведе период на двойно ценообразуване на стоки и услуги и ще осигури двойно обращение на двете валути, за да осигури високо ниво на прозрачност на процеса и да създаде възможности за социално сближаване. В същото време беше организирана процедура за издаване на нови валути и Размяна на банкноти и монети от левове, деноминирани в евро.

България е готова да стане пълноправен член на еврозоната, така че България ще има право на глас при вземането на всички важни решения.

Правителството предложи значителни промени в Закона за движение по пътищата, които позволиха разрешената скорост да бъде намалена от 140 км / ч до максимална скорост от 130 км/ч. Високата скорост е една от причините за сериозни инциденти и намаляването й помага да се ограничи броят на нараняванията. Законопроектът също така регламентира определени задължения към пътните работници за подобряване на организацията на движението след строителни и ремонтни дейности. Това означава, че те трябва своевременно да премахват временните пътни знаци и да заменят повредените знаци.

По-доброто взаимодействие между институциите и видовете комуникационни канали, чрез които гражданите имат достъп до телефон 112, се гарантира от предложените промени в Закона за националната система за декомунизация на извънредни ситуации с единен европейски номер 112. Чрез текст ще бъдат пуснати нови комуникационни инструменти за изпращане на информация като глас, видео и текст до спешни повиквания в реално време. Целта е да се предоставят висококачествени европейски услуги за подпомагане на гражданите, когато е необходимо, както и да се увеличи обхватът на услугите, предоставяни в отговор на развитието и развитието на новите технологии, както и да се осигури равен достъп за хората с увреждания. В същото време ще бъдат премахнати пречките за комуникация между 112 центъра, службите за спешна декомунизация и екипите на място.

Предложените промени в Закона за търговията се отнасят, от една страна, до създаването на условия за бърза ликвидация на предприятията. Целта е да се опростят процедурите и условията за прекратяване на бизнеса, особено малките и микропредприятията, които са популярни у нас. Както първоначалните, така и крайните условия за бизнеса са сред най-важните условия за стимулиране на декомунизацията на инвестициите в нашата страна. От друга страна, той предвижда създаването на условия за трансгранична трансформация за сливане и отделяне на компании от различни държави-членки на ЕС, както и за прехвърляне на дейността и седалището на компаниите от една държава-членка в друга. Тази неделя на ЕС ще допринесе както за развитието, така и за свободата на създаване и инвестиране в страната ни, както и ще открие нова неделя за българските компании в ЕС.

Паралелно с внесения законопроект продължава подготовката на други законопроекти, включително законопроекта за несъстоятелността на физическите лица.Законът за вечните длъжници предвижда правно регулиране на фалита на физически лица, включително схеми за погасяване, ликвидация на имущество, личен доход или производство по несъстоятелност при липса на имущество.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев