Експерти от община Сливен се включиха в Международното преброяване на белия щъркел

..............................................
05.07.2024 / 11:21

На всеки десет години в над 40 страни се провежда Международното преброяване на белия щъркел, като тази година е осмото поред. В България преброяването обхваща над 5 хиляди населени места и се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Община Сливен също участва в инициативата. Експерти от общинския отдел „Екология“ преброиха щъркеловите гнезда във всички населени места в общината. Общо са преброени 63 гнезда, като 16 от тях са без изкуствени платформи. Най-много гнезда има в селата Биково, Желю войвода, Младово и Скобелево, а се наблюдава и увеличение на гнездата в планинската котловина в селата Средорек, Божевци, Стара река, Изгрев и Зайчари.

Община Сливен е предприела мерки за информиране на „Електроразпределение Юг“ за поставяне на изкуствени платформи, за да обезопасят гнездата. Основната заплаха за щъркелите в България са електрическите жици, тъй като птиците често гнездят върху стълбовете и така се излагат на риск от токови удари.

Щъркелите са моногамни, което означава, че възрастните двойки остават заедно цял живот. Ако една от птиците загине от токов удар, другата често не може да се справи с храненето на малките и може да ги изхвърли от гнездото, което води до нисък гнездови успех за години напред. В село Самуилово, където преди е имало над 12 гнезда, сега има само едно поради климатичните промени.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., а България се включва през 70-те години на миналия век.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев