Проблеми с автомобила, причинени от високите температури и евентуално тяхното решение

Снимката е илюстративна
06.07.2024 / 11:24

С началото на отпускарския сезон идват и пътуванията на дълги разстояния в горещо време, което може да достигне 40 градуса. Това е проблем особено за по-старите автомобили. Много неизправности, които не се проявяват в хладно време, могат да доведат до сериозни повреди под горещото слънце, съобщава DarikNews.

Системата за охлаждане работи на пълни обороти и при неизправност двигателят може да прегрее, което може да изисква основен ремонт. Затова е важно да се следи температурата и да се спре автомобилът при нужда. Охлаждащата течност се изпарява бързо и трябва да се проверява по-често.

Неточен термостат или запушен радиатор могат да доведат до "кипене" на антифриза и течове. Редовната смяна на филтрите на климатика е важна, за да се избегне бавно охлаждане на интериора. Мощният поток студен въздух от климатика може да причини пукнатини по стъклото. Горещината влияе и на боята и пластмасите в интериора, които могат да отделят вредни вещества, затова е добре да проветрите автомобила преди пътуване.

Спирачната течност, ако не е сменена навреме, може да кипне и да намали ефективността на спирачките. В горещо време не се препоръчва пълнене на резервоара догоре, тъй като разширеното гориво може да изтече и да предизвика пожар. Горещината намалява капацитета на акумулатора, а електрическата система работи с повишено натоварване. Проблемите с електрическото оборудване често водят до пожари, затова трябва да се диагностицират честите изгаряния на предпазители или светлини.

При пожар не отваряйте капака на двигателя напълно, а го повдигнете леко и гасете с кратки пръскания. Когато паркирате извън пътя, уверете се, че сухата трева няма да влезе в контакт с горещите части на автомобила, за да избегнете пожари.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев