Корабите от новосформираната Противоминна военноморска група в Черно море акостираха на пристанище Бургас на 6 юли

..............................................
07.07.2024 / 09:44

Корабите от новосформираната Противоминна военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) акостираха на пристанище Бургас на 6 юли, където бяха посрещнати с тържествена церемония. Групата включва два турски противоминни кораба, един румънски и българския минен ловец „Струма”. Те ще участват в Националното военноморско учение „БРИЗ 2024”, което се провежда за 28-и път.

На пресконференция командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов представи целите и задачите на учението. В пресконференцията участваха и флотилен адмирал Велко Велков и капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле. Контраадмирал Михайлов подчерта, че участието на Противоминната военноморска група ще подобри координацията и изпълнението на задачите в учението. Групата ще действа в западната част на Черно море, без да излиза извън морските пространства на Румъния, България и Турция.

Капитан Ӏ ранг Карагюле обясни, че групата беше сформирана в Истанбул на 1 юли 2024 г. и първата ѝ активация ще приключи на 16 юли в Констанца. Командването на групата ще се извършва на ротационен принцип, като от 2 януари 2025 г. българските Военноморски сили ще поемат командването.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев