Комитетът на министрите на СЕ приветства реформата за разследване на главния прокурор

Темида
08.07.2024 / 10:09

Комитетът на министрите на Съвета на Европа приветства реформата от декември 2023 г., която установява на конституционно ниво механизма за разследване на главния прокурор и ограничава влиянието на главния прокурор върху прокуратурата и магистратурата. Тази информация беше споделена на уебсайта на Съвета на Европа в тяхната нова рубрика „Актуални постижения“, съобщават от Министерство на правосъдието.

По време на срещата си през юни относно правата на човека Комитетът на министрите разгледа делата „S.Z.“ и „Колеви“ срещу България, като се фокусира предимно върху напредъка по делото „Колеви срещу България“. Комитетът приветства и работата по проекта на Закона за съдебната власт, изготвен през март 2024 г., както и факта, че механизмът за разследване на главния прокурор вече функционира и че ad hoc прокурорът започва да разглежда сигнали, включително такива с голям обществен интерес.

Повече информация за това можете да намерите на уебсайта на Съвета на Европа: https://www.coe.int/en/web/execution/-/bulgaria-the-committee-of-ministers-strongly-welcomes-the-establishment-of-a-constitutional-basis-for-independent-investigation-of-a-chief-prosecutor?redirect=%2Fen%2Fweb%2Fexecution

Снимка: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев