По данни на Евростат в България има най-висок ръст на цените на жилищата сред страните от ЕС

Снимката е илюстративна
08.07.2024 / 11:00

Според скорошни данни на Евростат България отбелязва най-високия ръст на цените на жилищата сред страните от Европейския съюз (ЕС) със 7,1% увеличение през последното тримесечие на 2023 г. Тази тенденция бележи най-значимото покачване на цените на жилищата в страната от последното тримесечие на 2007 г. През първото тримесечие на 2024 г. цените на жилищата в еврозоната са намалели с 0,4% в сравнение със същия период на предходната година, докато в целия ЕС те са се увеличили с 1,3%.

Евростат също така съобщи, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата са намалели с 1,2% в еврозоната и са се повишили с 0,2% в ЕС на годишна база. Сравнявайки първото тримесечие на 2024 г. с четвъртото тримесечие на 2023 г., цените на жилищата са спаднали с 0,1% в еврозоната и са се повишили с 0,4% в ЕС.

Няколко фактора допринасят за този забележителен ръст на цените на жилищата в България. Силната икономическа стабилност и растежът увеличиха потребителското доверие, което доведе до повишено търсене на имоти. Ниските лихвени проценти и изгодните ипотечни условия направиха закупуването на жилище по-достъпно за по-голяма част от населението. Освен това чуждестранните инвестиции изиграха важна роля, тъй като инвеститорите търсят рентабилни възможности на българския пазар на недвижими имоти.

Урбанизационните тенденции и развитието на инфраструктурата в големи градове като София и Пловдив допълнително подхранват търсенето. Освен това ограниченото предлагане на жилища спрямо нарастващото търсене оказва натиск върху цените, което води до значителния ръст от 7,1%, наблюдаван от Евростат.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев