Кметът на Сливен Стефан Радев участва в годишната конференция на РАО „Тракия“

...........................................
09.07.2024 / 12:15

Годишна конференция на РАО „Тракия“ и дискусионен форум по актуални теми за местните власти се проведе на 8 и 9 юли в Поморие. Кметът на Сливен Стефан Радев, който е председател на Управителния съвет на организацията, също участва във форума.

По време на срещата беше повдигнат въпросът за предстоящия краен срок за определяне на такса смет по новата методика въз основа на генерираните количества отпадъци и риска някои общини да не успеят да приемат своевременно наредбите и план-сметката, свързани с това. Фокусира се върху търсенето на механизъм за разширяване на отговорността на производителя (този, който произвежда опаковката, е замърсителят и той трябва да плаща подходяща такса, а не само крайният потребител).

Делегатите обсъдиха добри практики и перспективи за сътрудничество с партньорски организации от Гърция и Турция. Представителят на гръцката община Марония-Сапес Апостолос Йоанну сподели опита си, като подчерта, че неговата община, разположена в Северна Гърция близо до брега на Беломорието, е населена със смесено българско и гръцко население. Той изрази интерес към сътрудничество в областта на туризма, икономиката и културата.

Шафак Баша, генерален директор на най-голямото водно дружество в Турция „ISKI“, Истанбул, представи предизвикателствата пред местните власти по отношение на доставката и пречистването на водата. Само 18% загуба на питейна вода по мрежата беше впечатляваща статистика. Управителят на ВиК-Сливен Пламен Трифонов изрази готовност за партньорство по този важен за общините сектор.

Д-р Георги Барбаров, председател на Българската община в Република Молдова, град Кишинев, също се включи във форума с идеи за бъдещи съвместни инициативи. Организацията се занимава с културно-просветна дейност за запазване и популяризиране на българското самосъзнание, език, култура, традиции и обичаи сред етническите българи в Молдова, особено сред младото поколение.

Стефан Спасов, началник отдел „Водено от общността местно развитие“ в Министерството на земеделието и храните, запозна присъстващите с възможностите за финансиране по подхода ВОМР през настоящия планов период и често срещаните грешки при кандидатстване с проекти.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев