Премиерът на България, Димитър Главчев, присъства на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев
10.07.2024 / 10:12

Премиерът на България, Димитър Главчев, присъства на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, където представи позицията на страната относно предстоящия форум. Той подчерта, че позицията на България е в съответствие със седем решения, взети от Народното събрание, и че тя отразява политическия ангажимент, а не правно обвързващ договор.

Главчев поясни, че сумата от 80 милиона евро, спомената в позицията на България, е част от пакетна помощ за Украйна, която може да бъде предоставена под различни форми, включително финансова помощ, военно оборудване и обучение. Той добави, че окончателното решение за отпускане на помощта и нейния размер ще зависи от решението на българския парламент.

Общата сума, предвидена за целия Алианс, е 40 милиарда евро, като целта е да се покаже политическа подкрепа за Украйна и участие, пропорционално на БВП на всяка държава членка на НАТО. Премиерът подчерта, че всяко плащане ще изисква решение на парламента на съответната държава членка.

Главчев също така осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица и изрази шок от атаката. Той също така отговори на въпроси относно евентуалното посредничество на България в мирните преговори между Русия и Украйна, като заяви, че няма такова предложение и че страната не се очаква да бъде домакин на подписването на мирно споразумение.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев