Атанас Запрянов ще открие на 15 юли официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево

...........................................
12.07.2024 / 14:51

На 15 юли 2024 г. министърът на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево, област Пловдив. Полосата е значително подобрена, което позволява използването ѝ от транспортни самолети С-5/С-17 и самолети за презареждане във въздуха.

Церемонията ще започне с връчването на Акт 16 на полосата за излитане и кацане на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. След това министър Запрянов ще даде кратка пресконференция. Като част от церемонията, самолети МиГ-29 ще бъдат пребазирани от летище Пловдив, отбелязвайки подновяването на летателната дейност и носенето на бойно дежурство от Трета авиобаза.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров ще присъстват на събитието. Основната инфраструктура, необходима за експлоатацията и приемането на самолет F-16, Block 70 в Трета авиобаза в село Граф Игнатиево, ще бъде завършена през 2025 г.

Модернизирането на военното летище подобрява неговата оперативна съвместимост с всички системи и летища на НАТО, превръщайки го в ключов компонент от общата военновъздушна отбранителна система на Алианса. Проектът е част от Пакет от способности CP 9A1301 „Съоръжения за презареждане във въздуха в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа“. Стойността на строителните работи е 111 милиона лева, като 24 милиона лева са осигурени от НАТО, а останалите 87 милиона лева идват от бюджета на Министерството на отбраната.

Реконструкцията на полосата за излитане и кацане включва ремонт на настилката по цялата дължина, промяна на конфигурацията на съществуващата светотехническа система според изискванията за летища CAT II и извършване на облитане със самолет лаборатория за проверка на комуникационните системи, навигационните съоръжения за въздушна навигация и кацане и светотехническата система. Това позволява експлоатация и осигуряване на полетите във всякакви метеорологични условия и осигурява както способности в рамките на НАТО, така и национални способности за използване на самолети F-16 Block 70, което позволява провеждането на съвместни учения със страни-членки на Алианса.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев