На срещата на върха на НАТО във Вашингтон съюзниците потвърдиха своя ангажимент към единството

...........................................
12.07.2024 / 15:23

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон съюзниците потвърдиха своя ангажимент към единството, решимостта и силата на организацията, отбелязвайки 75-ата годишнина от нейното създаване. Срещата подчерта значението на трансатлантическите отношения и споделената визия за свят, основан на демократични ценности, свобода и мир.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов присъства на срещата на върха заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министъра на отбраната Аделина Николова като част от българската делегация, водена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев.

По време на срещата на върха министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Този щаб ще отговаря за планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на НАТО за Черноморския регион. Създаването на щаба ще допринесе за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

Министър Запрянов също участва в церемония по подписването на писма за намерения за изграждане на хармонизирани коридори за военна мобилност между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Тези споразумения имат за цел да повишат капацитета на НАТО за възпиране и отбрана, да насърчат сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, да укрепят транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона и да задълбочат сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев