През първото шестмечие на 2024 г. колцентърът на МТСП е извършил над 17 000 консултации с граждани

...........................................
14.07.2024 / 18:01

През първите шест месеца на 2024 г. служителите на безплатния телефон 0800 88 001 на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) предоставиха над 17 000 консултации по въпроси, свързани със социални, осигурителни и трудови права на гражданите. Близо две трети от запитванията бяха свързани със социални права, като служителите предоставиха 10 902 консултации по тази тема.

Гражданите често са търсели информация относно сроковете за изплащане на месечните помощи по Закона за семейни помощи за деца и Закона за социално подпомагане. Друг често срещан въпрос беше свързан с условията за получаване на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2024/2025 г. и кампанията за разпространение на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се по Програмата „Храни и основно материално подпомагане“, съфинансирана от Европейския съюз.

По отношение на трудовото законодателство най-честите запитвания бяха относно сключването или прекратяването на трудови договори, прекратяването на трудов договор по време на изпитателния период от страна на работодателя и защитата срещу уволнение за определени категории лица.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев