5,6 милиона лева са изплатени по агроекологичната интервенция „Опазване на местни автохтонни породи, важни за селското стопанство“

...........................................
15.07.2024 / 14:50

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев съобщи, че 5,6 милиона лева са изплатени по агроекологичната интервенция „Опазване на местни автохтонни породи, важни за селското стопанство“ за кампания 2023. Средствата са предназначени за фермери, които работят за запазването на генетичното разнообразие на старите местни български породи животни. Той направи това изявление по време на откриването на Шестия Църногорски събор „В сърцето на Граово“, който се състоя близо до манастира „Св. Св. Козма и Дамян“ над село Гигинци.

Доц. Стратев също така подчерта, че по всички 10 интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за кампания 2023 са преведени приблизително 116 милиона лева. Той добави, че по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за сектора са одобрени 166 милиона лева за земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производство.

Присъстващият на събитието заместник-министър на земеделието и храните Иван Капитанов изрази надежда, че съборът ще продължи да се провежда през следващите години, тъй като съчетава духовност и традиции, тясно свързани със селското стопанство. Двамата заместник-министри посетиха Поляната на животновъдите, Алеята на манастирските производители и Алеята на занаятите и връчиха медали и грамоти на участващите в събитието животновъди.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Снимки: Министерство на земеделието и храните
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев