Европейският парламент потвърди своята подкрепа за Украйна

Европейски парламент
17.07.2024 / 15:21

Европейският парламент потвърди своята подкрепа за Украйна и нейния стремеж към победа срещу руската агресия. Парламентът прие резолюция, изразяваща първата официална позиция на новоизбрания Европейски парламент относно войната на Русия срещу Украйна. Резолюцията потвърждава подкрепата на евродепутатите за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

Парламентът призова ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус, да наблюдава и преразглежда тяхната ефективност и въздействие и систематично да се занимава с проблема със заобикалянето на санкциите от базирани в ЕС компании, трети страни и трети държави. Освен това евродепутатите подкрепят усилията на ЕС да насочи приходите, идващи от замразени руски активи, в подкрепа на украинските военни усилия и призовават за здрав правен режим за конфискация на руски държавни активи, замразени от ЕС.

Парламентът също така приветства резултатите от неотдавнашната среща на върха на НАТО и потвърждава позицията си, че Украйна е на необратим път към членство в НАТО. Евродепутатите призовават ЕС и държавите-членки да увеличат военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и под каквато форма е необходимо. Те също така призовават Европейската комисия да предложи дългосрочна финансова помощ за възстановяването на Украйна, като се основава на опита от новосъздадения Механизъм за Украйна.

Парламентът осъжда варварската ракетна атака на Русия срещу детската болница Охмадит в Киев и неотдавнашното посещение на унгарския министър-председател Виктор Орбан в Руската федерация, което не представлява ЕС и е грубо нарушение на договорите и общата външна политика на ЕС. В текста се посочва, че Унгария трябва да понесе последствията за тези действия.

Резолюцията беше приета с 495 гласа „за“, 137 „против“ и 47 „въздържал се“. Пълният текст на резолюцията ще бъде достъпен скоро, заедно с резултатите от поименните гласувания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев