Завърнаха се участниците в Десетия поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“

...........................................
18.07.2024 / 17:29

Участниците в Десетия поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“ се завърнаха на 18 юли 2024 г. и бяха посрещнати на площад „Хаджи Димитър“ от заместник-кмета Пепа Чиликова, която ги поздрави от името на кмета Стефан Радев. Всички присъстващи поднесоха венец пред паметника на войводата в знак на почит пред паметта на загиналите в битките за свободата на България.

Походът продължи три дни и привлече около 60 родолюбци от цялата страна. Сред тях бяха абитуриенти и средношколци от Новград, ръководени от Иван Русев - уредник на музея и бивш дългогодишен кмет на Новград. Участниците включваха още жители на Сливен, Бургас, Перник, София, множество населени места в рамките на община Нова Загора и село Съдиево, община Нова Загора. Най-младият участник беше на 8 години, а най-възрастният - на 88.

Походът започна на 16 юли, като участниците преминаха през селата Видим, Хаджидимитрово, Караисен, Карапановата кория, село Вишовград и местността Канлъ дере през първия ден. На втория ден те изминаха пътя през село Вишовград, село Дебел дял, паметника на Тодор Асенов (брат на Хаджи Димитър), Бузлуджа. На 18 юли, сутринта, заместник-кметът Камен Костов се присъедини към групата пред мемориала на Хаджи Димитър на Бузлуджа, за да ги приветства и да изрази подкрепата на общинското ръководство за инициативата. Организаторът на похода Христо Батинков благодари на Община Сливен за съдействието и финансовата подкрепа, която направи възможна организацията на похода-поклонение и тази година.

Последният етап от маршрута на 18 юли включваше пътуване през Казанлък, гара Чумерна, село Бяла и местността Агликина поляна, преди да приключи в Сливен.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев