Дъжд и слънце в петъчния ден и кодове за опасно време

Времето за 19.07.2024 г.
19.07.2024 / 09:26

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Със слаб до умерен североизточен вятър ще прониква относително хладен въздух и въздушната маса ще се лабилизира. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София - около 33°. Това е прогнозата на НИМХ.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното за месеца.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°, на 2000 – метра около 20°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 30°-33°. Температурата на морската вода е 28°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В Сливен ще бъде слънчево. Около и след обяд ще се заоблачи и превали дъжд с гръмотевици. Максималната температура ще е около 34°.

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области. Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове, придружени с гръмотевици и градушки.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев