Европейската комисия одобри четири български проекта по Механизма за свързване на Европа 2021-2027

Европейски парламент
20.07.2024 / 11:47

Европейската комисия одобри четири български проекта по Механизма за свързване на Европа 2021-2027, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Общата им стойност е почти 169 милиона евро, като малко над 143 милиона евро е финансирането от Кохезионния пакет на Механизма.

Един от одобрените проекти е съвместният българо-румънски проект FAST Danube 2. Той включва драгажни и укрепителни дейности в общата част на река Дунав, осигурявайки добри условия за корабоплаване за 340 дни годишно. Това ще подобри свързаността на Дунавския регион и ще улесни движението на товари и пътници по основната TEN-T мрежа. Общата стойност на проекта е почти 112 милиона евро, като 95 милиона евро са европейски средства.

Друг одобрен проект е „Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България“ на Сдружение „Аутомотив Клъстер България“. Проектът ще постави началото на мрежа от паркинги в страната, свързани с електронна система за резервации, позволяваща на компаниите да планират по-добре пътуванията и престоя си в България. Той включва изграждането на четири нови паркинг зони с шест паркинга и общ капацитет от 426 паркоместа за тежкотоварни автомобили. Очаква се проектът да стартира през септември тази година и да приключи до февруари 2027 г.

Два проекта в железопътния сектор също получават европейско финансиране. Един от тях е за модернизация на тягови подстанции Червена вода и Хитрино, който получава 12,4 милиона евро на НК „Железопътна инфраструктура“. Другият проект е за развитие на железопътната мрежа на територията на пристанищни терминали „Бургас-Изток 2“ и „Бургас-Запад“. Той включва изграждането на около 4 километра нови жп линии и нова разпределителна гара на пристанището. Това ще увеличи капацитета на жп линиите в бургаското пристанище, подобрявайки връзките между железопътния и морския транспорт. Общата стойност на дейностите е 10,7 милиона евро, а бенефициент е „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев