Мъж и дете бяха ударени от мълния в планината

Снимката е илюстративна
23.07.2024 / 08:47

Мъж и дете бяха ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина. Инцидентът беше съобщен на Планинската спасителна служба, а информация за това пристигна в 13:35 часа от Областната дирекция на МВР.

Детето и мъжът са били на надморска височина над 2000 метра, когато инцидентът се е случил. Около 17:00 часа хеликоптер "Кугар" успешно е транспортирал едно от пострадалите - детето - до Карлово, където да получи необходимата медицинска помощ. Информацията беше предоставена на NOVA от Министерството на отбраната. Състоянието както на мъжа, така и на детето все още не е ясно.

Лекарите от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Свети Георги“ в Пловдив се очаква да предоставят актуализация относно състоянието на 13-годишното дете днес. Момчето беше транспортирано в болницата в стабилно състояние, но в шок. При първоначалния преглед не са наблюдавани видими следи от охлузвания или изгаряния.

Според Христо Сливков от ПСС-Троян и от двете страни на върха има метален парапет за безопасността на туристите. Маршрутът изисква движение на "четири крака" с опора с ръце. Има метално въже, което помага на преминаващите. Жертвите не са били в непосредствена близост до въжето. Те са били добре облечени и с големи раници.

Въпреки че хеликоптерът е бил готов да излети веднага щом времето го е позволило, не е успял да се включи поради някаква причина. Въпреки това реакцията на Планинската спасителна служба беше бърза и успешна, като детето беше транспортирано до болницата навреме.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев