Атанас Запрянов обобщи резултатите от Срещата на върха на НАТО

...........................................
23.07.2024 / 09:18

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България е подкрепила решенията за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, включително създаването на щаб на многонационална дивизия на наша територия, като част от структурата на силите на НАТО. Той добави, че страната ни също работи съвместно със съседните държави за формиране на регионално командване на специалните операции и създаване на коридори за военна мобилност на наша територия.

Запрянов отбеляза, че на скорошната среща на върха във Вашингтон съюзниците са се съгласили да инвестират допълнително в отбрана, да увеличат присъствието си в източната част на Алианса и да подкрепят Украйна. Освен това те решиха да създадат механизъм за подпомагане в областта на сигурността и обучението за Украйна от страна на НАТО и да поемат ангажимент за дългосрочна подкрепа на Украйна за предоставяне на военно оборудване, обучение и техническа помощ.

Освен това България изрази подкрепа за задълбочаване на партньорството на НАТО със страните от Индийско-тихоокеанския регион, като се стреми да засили обмена на информация и най-добри практики за укрепване на индивидуалната устойчивост в отговор на нарастващите глобални предизвикателства. Запрянов подчерта, че Алиансът трябва да остане бдителен по отношение на опитите на Китай да подкопае международния ред и сигурност и на нарастващото стратегическо партньорство между Китай и Русия.

В заключение, Запрянов спомена, че България е решила да поиска отпуснането на допълнителни 500 000 лева за закупуване на водни джобове, което е два пъти повече от първоначално планираната сума. Целта е да се осигурят четири джоба, един от които да е резервен.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев