Президентът Радев се срещна с Мануел Сарацин, специален представител на Федерална Република Германия за Западните Балкани

...........................................
24.07.2024 / 09:42

Президентът Румен Радев проведе среща вчера в президентската институция с Мануел Сарацин, специален представител на Федерална република Германия за Западните Балкани. Държавният глава подчерта, че процесът на разширяване на ЕС трябва да се основава на утвърждаването на демократични ценности в страните, които кандидатстват за пълноправно членство, за да бъде устойчив и необратим. Според президента ЕС има трансформираща роля за региона на Западните Балкани и трябва да увеличи подкрепата си за страните-кандидатки в прилагането на критериите от Копенхаген за членство.

По време на срещата президентът Радев изрази надежда, че възможно най-скоро Република Северна Македония ще започне да изпълнява своите споразумения с ЕС, включително включването на българите в тяхната конституция, което ще отвори пътя и за започване на преговори за пълноправно членство. Тази стъпка би била положителен сигнал за европейската перспектива на целия регион на Западните Балкани, каза президентът.

Освен това държавният глава подчерта готовността на България за допълнително развитие на транспортната, енергийната и цифровата свързаност с РСМ, която би допринесла за насърчаване на икономическия и инвестиционния обмен, туризма и свободното движение на хора между двете държави. Президентът очаква също така ефективно ангажиране на институциите в Република Северна Македония за промяна на отношението към българската общност в страната, борба с езика на омразата към България и предприемане на реални действия срещу престъпления от омраза срещу местни българи.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев