Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров

...........................................
24.07.2024 / 10:04

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров, съобщиха от пресцентъра на Президентството. В своето слово Йотова подчерта мъдростта на Вапцаровите думи и посланието, че никой няма право да ни отнема бъдещето, тъй като то е в нашите ръце.

Йотова припомни, че всяка година те се събират, за да сведат глави и направят своя прочит на смъртта на Вапцаров и неговите другари, търсейки отговори на въпросите, които поставя поетът. Вицепрезидентът попита дали наистина сме бъдещите хора, за които Вапцаров мечтаеше - идеалист и хуманист от 20-ти век.

Тя определи Вапцаров като гениален поет, чийто думи се забиват като остри стрели в човешкото съзнание. Неговите творби се фокусираха върху общочовешките истини, свободата, справедливостта, равенството и надеждата. Тези теми остават актуални и днес, особено в свят, изпълнен с насилие и разделение.

Илияна Йотова благодари на онези, които всяка година почитат паметта на Вапцаров, поддържайки неговата памет жива. Чрез техните усилия стиховете му продължават да резонират сред настоящите и бъдещите поколения. Вицепрезидентът предупреди, че ако пренебрегнем посланията на Вапцаров, означава, че го разстрелваме отново. Важно е не само да помним думите му, но и да разберем дълбокото значение зад тях.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев