Георги Гвоздейков обсъди с представители на автомобилния бранш промени в обучението и изпитите на кандидатите за водачи

...........................................
25.07.2024 / 09:47

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обсъди с представители на автомобилния бранш предложенията за промени в Наредба №37 и Наредба №38, които уреждат условията и реда за обучение и изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Основната цел на тези изменения е да се модернизира процесът на обучение на водачи чрез дигитализация на услуги и дейности, което ще направи процеса прозрачен и конкурентен.

Гвоздейков подчерта, че дигитализацията включва замяна на хартиените дневници и картони с електронни, което ще позволи на преподавателите, курсистите и контролните органи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да имат достъп до информацията. Това ще помогне да се гарантира, че етапите от обучението са завършени и всички часове са взети.

В момента документацията за всеки курсист се поддържа ръчно от учебните центрове, което позволява манипулация и прави контрола върху тези процеси предизвикателен. Електронните дневници и картони биха разрешили тези проблеми. Министърът увери, че целта на промените не е да се затрудни работата на инструкторите по авто-мото подготовка, а да се опрости. Ще има период на разработка и тестване на системата, преди тя да бъде внедрена.

На срещата представителите на браншовите организации не успяха да постигнат съгласие относно предложените иновации, като някои ги подкрепиха, а други изразиха опасения относно използването на електронни дневници и картони. Някои инструктори предпочетоха да продължат да използват хартиени документи. Настоящите наредби бяха публикувани в Портала за обществени консултации на Министерския съвет на 11 юни 2024 г. с едномесечен срок за обществено обсъждане, който приключи на 11 юли 2024 г. Всички получени мнения в рамките на този период се разглеждат и обсъждат подробно. След това текстовете ще бъдат изпратени за съгласуване с компетентните институции.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев