Осигурено е двойно увеличение на финансирането на българските експедиции и проучвания в Антарктида

...........................................
27.07.2024 / 18:37

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви, че е осигурено двойно финансиране за българските експедиции и проучвания в Антарктида. Това стана по време на честването на третата годишнина от придобиването на научноизследователския военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК). За периода 2022-2025 г. е отпуснат по-голям бюджет в сравнение с предходния период. За трите години по програмата се предоставят почти 11 милиона лева за научни проучвания на Антарктида и Арктика.

Корабът представлява допълнителен модул на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“, създадена през 2018 г. Той е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура, която се финансира от Министерството на образованието и науката. В консорциума участват Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт.

С придобиването на кораба се откриха нови възможности за разширяване на научните изследвания. Той позволява изпълнението на научни проекти в Южния океан и логистичното подпомагане на строежа на нова модерна лаборатория на остров Ливингстън, където е разположена българската антарктическа база. Министър Цоков отбеляза, че страната планира да отдели и сериозни средства за новата лаборатория.

Включването на военния кораб в полярните изследвания подобри значително качеството на научната работа не само на българските изследователи, но и на чуждестранните. Проучванията се провеждат предимно в областта на геологията, геофизиката, биологията, медицината и екологията.

Министерство на образованието и науката последователно и устойчиво финансира реализацията на българските антарктически експедиции чрез Националната програма за полярни изследвания (НППИ) и Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). Министър Цоков изрази своята благодарност за всеотдайната работа на полярниците и увери, че подкрепата от страна на министерството ще продължи. Научноизследователският кораб се управлява от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев