Министерски съвет на Република България с позиция във връзка с изграждането на Трансевропейски Коридор VIII

Министерски съвет
29.07.2024 / 12:36

Правителството на Република България изразява нарастваща загриженост относно неотдавнашни изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, които изглежда имат за цел да нарушат международните ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност, включително чрез пренасочване на европейските средства, предназначени за изграждането на железопътния компонент на Коридор VIII към различен транспортен проект.

Коридор VIII е от решаващо значение за свързването на двете страни и представлява част от трансевропейската транспортна мрежа, която има за цел да повиши геостратегическата автономност на Европейския съюз. Освен това той се превръща в ключов логистичен маршрут по южния фланг на НАТО от Адриатическо до Черно море и има значително значение в настоящия геополитически контекст. Отказът от изграждането на основните компоненти на Коридор VIII отслабва колективната сигурност на Алианса.

Република България последователно е подчертавала важността на Коридор VIII и е използвала влиянието си, за да осигури европейско финансиране за неговото изграждане, включително за Република Северна Македония. Благодарение на тези усилия Коридор VIII е включен в обхвата на Европейския транспортен коридор „Западни Балкани - Източно Средиземноморие“ като приоритет за ЕС. Участъкът Крива Паланка - Деве Баир е определен като един от шестте флагмански проекта на стратегията „Глобален портал“ и е финансиран с над 500 милиона евро грантове и кредити.

Модернизацията и завършването на железопътния компонент на Коридор VIII на българска територия е част от националната програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027“. Република Северна Македония трябва да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености, за да гарантира навременното изграждане на участъците от трасето на Коридор VIII на нейна територия.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев